İncelemelerKitap

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı Kitabı İncelemesi

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı 1989 yılında temel alışkanlıklar üzerine Stephen R. Covey tarafından yazılmış ve Amerika’da olağanüstü satış sayılarına ulaşmıştır.

Özellikle iş hayatındaki paradigmalar üzerine yazılmış gibi gözüküyor. Ancak yazar aile içinde de kullanılabilirliği olduğunu hissetmemizi istiyor. Evet aile içinde de kişisel gelişim için kafa yorabiliriz. Bunu kitabın üçte birlik kısmına kadar ben de kabul ettim. Diğer kişisel gelişim kitaplarından çok farklı olduğunu düşündüm. Bir bakıma öyle de. Ancak yazarın evinin duvarına aile misyon bildirgesi diye astığı bir yazı var. Ve bunu her Eylül ve haziran aylarında kontrol ediyorlar ve üstünden geçiyorlarmış. Bu kadar da kendimizi kontrol altında tutmaya gerek var mı? Yardımseversen zaten bunu yapıyorsundur ve bunu duvara asmaya gerek yoktur diye düşünüyorum.

Herkes başarılı olmak ister; ancak sürekli telkinler, oturup konuşmalar, sürekli iletişimde olma, hiçbir açık kapı bırakmama… Hayatı bir açıdan böyle yaparsak kaçırabiliriz, öyle değil mi?


Her şeye rağmen kitaptan almam gerekenleri aldım ve uygulamam gerektiğini hissettiklerimi uygulamaya koyuldum. Çünkü bu 7 alışkanlığı tek tek düşündüğümde bazı şeyler kafama dank etti ve bu konularda kendimde eksiklik hissettim.

7 alışkanlık

  1. Proaktif ol!
  2. Sonunu düşünerek işe başla!
  3. Önemli işlere öncelik ver!
  4. Kazan/kazan diye düşün!
  5. Önce anlamaya çalış sonra anlaşılmaya!
  6. Sinerji yarat!
  7. Baltayı bile!

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı, yazılmasının üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen geçerliliğini koruyan ve korumaya devam edecek gibi gözüken bir kitap. Çoğumuzun kişisel gelişim kitaplarına bakışı olumsuzdur, en azından benim öyle. Ama bu kitapta daha başka bir şey var. Evet, kabul ediyorum, zaten bize bildiğimiz şeyleri söyler bu kişisel gelişim kitapları. Örneğin; insanları anla, verdiğin sözü tut vb. gibi. Ancak buradaki 7 alışkanlığı çok detaylı işlemiş ve örneklendirmiş. Bu örnekler hem kendi aile yaşamından hem de iş hayatından.

Lider ve yönetici

İş hayatında sıklıkla duyduğumuz liderlik ve yöneticilik arasındaki farklara da epeyce değinmiş. Liderliğin yöneticilikten önce geldiğini, lider olunmadan yönetici olunamayacağını açıklamış. Farkını da şu şekilde ortaya koymuş:

“Yönetici, merdiveni duvara dayamanı söyler, lider ise merdiveni doğru duvara dayayıp dayamadığını.”

Lider ve yönetici arasındaki fark

İçeriğinde yeri geliyor bizden listeler yapmamızı ve kitaptaki ilgili kısma işlememizi istiyor, yeri geliyor bize sorular soruyor: “Bugün ölmüş ve kendi cenazene katılmış olsan cenazendeki iş arkadaşlarının, anne babanın, eş dostunun senin hakkında ne demelerini, ya da nasıl bir karakter görmüş olmalarını dilerdin?” Açıkçası bu soru beni epey düşündürmüştü ve net olarak kendim hakkında iyi şeyler söyleyemedim.

Covey alıştırma görseli

Covey, yukarıdaki görselde şu soruları sorar: “Bir kadın görüyor musunuz? Sizce kaç yaşında? Neye benziyor?” Covey’nin burada bize ispatlamak istediği şey “herkesin bakış açısı farklı olabilir, bu durum mantıksal değil, psikolojiktir. Aynı şeylere bakan insanlar farklı düşüncelere sahip olabilirler.”

Burada yazılan çizilenler çoğumuzun bildiği şeyler. Eminim bunları hepiniz yapıyorsunuzdur. Ancak burada toplu halde gördüğümde kendimde geliştirmem ve iyileştirmem gereken birçok yön olduğunun farkına varıyorum ve kendimce iyi taraflarını almaya çalışıyorum:

“Sorunu dışarıda arama, sorun sende.”

“Haftalık bağlamda kendine çekidüzen ver.”

“İnsanların iyi, faydalı özelliklerinden yararlanmaya bak.”

“İnisiyatif al.”

Covey alıştırma görseli açıklaması

Soldaki görselde yaşlı bir kadın resmi görüyoruz. Ancak bu görseli biraz karalarsak sağdaki görselde hem yaşlı bir kadın hem de 20’li yaşlarda genç bir kadın görmüş olacağız.

Burak Bilen

Kitap okumak sizi bir yerden bir yere götürebilir mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu