UKDE-Kitap İncelemesi

Ukde, birbirinden farklı hayatlara sahip üç insanın aslında ortak bir noktaları olduğunu ve bu ortak noktanın hayatlarına nasıl bir etkisi olduğunu anlatıyor. Kitapta karakterlerin hatta bir de yazarımızın ortak noktasını, içlerinde kalan ukdeyi okuyoruz.
Kitabın önsözü dikkat çeken bir detayla başlıyor; “Babama Anlatamadığım” adlı bir başlıkla. Yazar babasının sorduğu ‘Sen tam olarak ne yapıyorsun?’ sorusuna bir türlü babasına yetecek bir cevap verememiş ve babasının vefatıyla bu onda bir ukde bırakmış. Bu kitabın yazılma amacını da her insanın içinde kalan ukdeler olduğunu, bu ukdelerin terapide nasıl fark edildiğini ve terapide neler olduğunu öyküleştirerek anlatmak olarak belirtiyor…
Kitabın yazarı Psikolog Mehtap Güngör aynı zamanda kitaptaki üç karakterin psikoloğu olarak karşımıza çıkıyor. Danışanlarına EMDR tekniği ile terapi uyguluyor. Kitapta EMDR tekniği, terapi sürecinin nasıl işlediği ve terapinin etkileri bize aktarılıyor.
Eren Bey, finans alanında çalışan, her zaman kendi işini kendi halletmiş, duyguları hakkında konuşmaktan hoşlanmayan, mantıktan yana olan biridir. Bir süredir beklenmedik zamanlarda tekrarlayan ataklarına ne yapması gerektiğini aramaktadır. Hayatında ilk kez yardım alması gerektiğini fark etmesi onun için oldukça zorlayıcıdır. Sevgilisinin araştırmaları sonucunda onun için bir hayli zorlu bir kararla ilk kez psikoloğa gider.
Ekim Hanım, bir eğitim kurumunda rehberlik öğretmeni olan, son zamanlarda kendini sıkışmış hisseden, içindeki ağlama isteğini durduramayan, yeni başlangıçlar yapmaktan korkan ve ilişkilerinde sorunlar yaşayan bir kişidir. Herkesi, her şeyi geride bırakmak isteyip aynı zamanda her şeyin aynı kalmasını istiyordur. İlişkilerinde yaşadığı problemlere çözüm aramaktadır ve çareyi psikoloğa gitmekte bulur.
Tuna Hanım, yaşadığı sorunu dile getirmekte zorlanan ve yaşadığı bu sorun yüzünden kendisine çok fazla kızan biridir. Aklının başka duygularının başka demesinden çok yorulmasına rağmen kendini durduramamaktadır. Sevgilisinin kendisiyle gitmediği tüm etkinliklerde aklı hep sevgilisinde olup kafasında yoğun bir mesai yapmaktadır. Artık planladığı etkinlikleri sevgilisini düşünmemek için değil kendisi için yapmak istiyordur bu nedenle psikoloğa gitmeye karar verir.
Kitabı okurken Eren Bey’in yaşadığı ataklarda, Ekim Hanım’ın ağlama krizlerinde, Tuna Hanım’ın kafasındaki yoğun mesaide kendinizden bir parça bulacaksınız. Birbirinden farklı bu üç hayatın özünde yatan ukdelerine giden bu yolda onların yaşadıklarını hissedecek, kendi hayatınızı düşüneceksiniz. Yazarımızın dediği gibi “Bu hikayeler biraz ben, biraz sen…”
Sade ve akıcı dille yazılan Ukde, Klinik Psikolog Mehtap Güngör’ün ilk kitabı. Kitapta bilimsel detaylara yer verilmiş ama bu detaylar çok açık bir şekilde yazıldığı için rahatlıkla anlaşılıyor. Okurken yer yer duygulanabilirsiniz. Bu noktalarda gözünüzdeki yaşa, yüzünüzdeki gülümsemenin eşlik edeceğini düşünüyorum.
Eğer bu kitabı kütüphanenize ekleyecek olursanız kitabın sonlarına doğru karşılaşacağınız beni çok etkilemiş olan bir cümle ile bitirmek istiyorum.
“Genç bir kadın geliyor bana doğru. Güzel bir kadın…”
Okumayı gerçekten çok istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım kitaplardan biri. O kadar güzel ve etkileyici noktaları vurgulamışsınız ki bi’ an önce okumaya kararlıyım şuan. Yüreğinize sağlık.
Ne mutlu bana, çok sevindim. Yorumun için çok teşekkür ederim Selin. Kitap satırlarında buluşmak dileğiyle :’)
İncelemesini yaptığınız kitabın konusu çok hoşuma gitti. Yapacağım ilk kitap alışverişime eklenecek kitaplar listesine adını yazdırmayı başardı 🙂 Böyle güzel bir kitabı bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Umarım incelemeleriniz ile bizi daha fazla aydınlatıp yolumuza ışık olmaya devam edersiniz 🙂 Emeklerinize sağlık 🙂
Bir kitabın okunmasına katkı sağlamak beni çok mutlu etti. Bu güzel yorumunuz için de ayrıca teşekkür ederim. Nice kitaplarda buluşmak dileğiyle :’)