Dizi&Filmİncelemeler

Kuş Uçuşu Dizi İncelemesi

3 Haziran’da Netflix dijital platformunda yayına giren Ay Yapım imzalı Kuş Uçuşu dizisinin senaristliğini Meriç Acemi üstlenmektedir. Başrollerinde Miray Daner, Defne Kayalar, İrem Sak, Birce Akalay, İbrahim Çelikkol, Burak Yamantürk gibi ünlü isimler yer almaktadır.

Dikkat SPOİLER!

Kuş Uçuşu dizisinin müzikleri ve görüntü kalitesi, kurgusu, dekoru, kıyafetleri çok iyiydi. Burada teknik ekip kendisini konuşturmuş. Tam da Netflixe uygun olmuş. Dijital görüntü kalitesine ulaşılmış. Z kuşağının asıl problemi olan direkt olarak tepeye ulaşma arzusu içinde olan Aslı ve karşısında idealist, gerçek haberin peşinde olan Lale var. Farklı kuşakların karşılaşmasını bizlere veren dizi de kuşakların değişen tavırları, dilleri, düşünce kalıplarını görüyoruz. Medya sektöründe olan alt üst ilişkisi, altların birbirine olan tavırları, beyaz yaka tiplerinin savaşları güzel işlenmiş.

KUŞ UÇUŞU

Av

Bir aslan avına giderken planlı, sessiz ve çeviktir. Ulaşamayacağı avına boş yere koşmaz. Hırslıdır… Kendi doğru bildiği gibi avlanır ve yavrularına da bunu öğretir. Strateji uzmanıdır aslan. Her zaman sağlam ve dik bir duruş sergiler. Kuşlar gökyüzünde sonsuz uçmasına rağmen avına plansız bir şekilde savrulur. Kuşlar ava odaklıdır ve z kuşağını temsil eder bu durum. Kuş Uçuşu ise güvenli ormanında gezen aslana denk gelmemeli.

Neden?

Pr’ı iyi yapıldığı için yaşanılan bir hayal kırıklığı var dizide. Aslı ve Lale’nin fiziksel olarak ciddi bir tartışma yaşıyorlar. Birbirlerine vurdukları ağır darbelerle nasıl oluyorda kavganın sonunda Lale bir şeyi yokmuş gibi yapıyor? Hastaneye gitmiyor, polisi aramıyor. Şirkette Aslı ile ilgili gerçekleri herkes kendi içinde çözmeye çalışıyor. Kenan’ın Lale dışında Müge’ye olan tavrı çok itici. Kenan-Müge karakter çatışması verilmemiş. Dizide karakterlerin fon hikayeleri sağlam şekilde verilmemiş. Müge, Kenan, Lale karakterlerinin çaatışması yok.

Selim’in, Aslı’nın söylediği bir iki cümleye kanıp içten içe kendisini yemesi saçmaydı. Belki görmek istemediklerini, alt belleğe attıklarını gün yüzüne çıkardığı için takılmış olabilir. Finalde ki konuşması etkileyici bir konuşma olmamasına rağmen ofistekilerin alkışlaması, bütün şehrin tezahürat yapması vs yine mantık dışı hareketlerdi. Aslı karakterinin gerçek hayatta kurumsal bir şirkette ulu orta at koşturmasını göremeyiz. Güliz karakterinin babası konum sahibiyken onu bile gönderebilmesi gerçekçiliğin dışında. Gönderme sebebi de apayrı bir konu.

Ekip

GERÇEK GÖRÜNENDİR

KUŞ UÇUŞU

Senaryonun bütününe bakıldığında tutarsızlıklar var. Bir senaryo için en önemli unsurlardan biri olan motivasyon kaynakları izleyiciye geçmiyor. Aslı, Lale’ye karşı büyük bir hayranlık beslerken bir anda nefret duygusu beslemesi, kendi dünyasında kurduğu Lale’yi sevdiğini gösteriyor. Kurumsal bir haber şirketine bu kadar rahat girip oyun oynar gibi stajyerleri işlerinden etmesi pek olası ve gerçekçi değil. Senaryonun matematiksel dinamiğine aykırı ve oturmayan bir sürü karmaşa var dizide. Tepedeki insanların çalışanlarıyla içli dışlı olmak zorunda olmadıklarını biliyoruz. Kişilerin öz alanlarına zorla girmek istiyor Aslı. Senaristin bahsettiği z kuşağı yanlış bir noktadan izleyiciye aktarmaya çalışılmış. Sosyal medyanın ve twitterın öneminin iyi yansıtılması olumlu taraf.

Gül karakteri neden vardı? Karakterlerin fon hikayeleri ve birbirleri arasındaki çatışma sağlam şekilde yazılmadığı için izleyicinin kafasında sürekli soru işareti kalmasına sebep olmuş. Sırf çalıştığınız yerde insanlar yoğun oldukları için sizinle arkadaş olmadılar diye bu tarz bir motivasyonla bu tarz bir yaklaşım olamaz. Aslı’nın finalde kameralar karşısına geçtiğinde saygının güç, para ile bir ilgisinin olmadığını kendi gözleriyle gördü. Dalga geçtiği emek kelimesini finalde farkındalıkla yaşamadı. Z kuşağının her şeyi bir anda elde edip bir anda bırakması geçmiş kuşakları anlamalarına da engel olan bir şey.

Kuş Uçuşundan ipuçları

KEDİ

-Kediler spiritüel ve şifacıdır hayvanlardır. Dizi boyunca Lale’nin evindeki kedi ile aralarında aşırı samimi bir yaklaşım göremedik. Ta ki yaralanana kadar. Kediler bir insan şifaya ihtiyacı varsa kişinin yanına yaklaşır. Şifalıysanız çok fazla yanında durmaz. Lale yaralandığı zaman kedisi de şifa vermek adına yanına gidiyor.

ASIL TEMA

-Aslı’nın kadınlar tuvaletinde Lale ile konuşmasında ”Basın yayın kazandım. Tek hedefim sizinle tanışmaktı. Bu hayatımın en mutlu anı. Sizi bu hayatta en çok seven kişi olabilirim belkide.” demesi ve manipüle etmeye çalışması tam da z kuşağının yapabileceği bir şey. Çok fazla fanatik durumdalar. ”O zaman kendine daha gerçekçi hedefler koymalısın. Haberin peşinden koş, kişilerin değil.” diyen Lale ise tam olarak jenerasyon farkını ortaya koyuyor. Burada dizinin genel temasını görüyoruz zaten. Ki bu dizinin sonunu da bize söylüyor. Olacaklar hakkında bilgi veriyor.

SİYAH ETEK

-Başta Lale’nin evinde yatağın üstünde olan siyah etek temsili olarak yerleştirilmiş. Aslı’nın küçükken kendisine aynı etekten almış olması bile hayranlık dışında takıntılı olduğunu gösteriyor. 7. Bölümde Aslı’nın yıkılışını izlediğimiz an da üzerinde siyah bir etek var.

-Lale’nin havuza girmemesi aile içi gizlenmiş problemleri gösteriyordu. Dizinin finalinde havuza girmesi ise tamamlanmış olduğunu gösterdi.

Kuş Uçuşu Dizi

GENEL KUŞ UÇUŞU

Bu bir av ve avcı hikayesidir. Ormanda gizlenen bir aslan ve yüksekten uçan avcı bir kuşun hikayesi….

Bu cümlenin yoğunluğunu düşünürken, dizide boş bir yer edindiğini görüyoruz. Daha Norveç, İspanyol taraflarında ki gerilimli bir dizi havası verilmişti. Ki dizinin birinci bölümünde giriş o şekilde yapılıyor. Aslı üniversite öğrencisi. Kadınlar tuvaletine Lale’yi görebilmek için ben hamileyim demesi üzerine girmesi de garip. @busbus onu dinleyen biri olduğunda sakinleşti. Kendisini ifşa etmesi z kuşağı hakkında yine detay veren bir durum. Belkide durup anlaşılmak isteniyordur sadece.

https://www.netflix.com/browse

”Netflix Türkiye için dijitalleşen dünyada töre, şiddet gören kadın temaları olmadığı için biraz rahatız.”

Fatma Keskin

Senarist.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Bu kadar detaylı ve senaryonun üzerine yapılan bir incelemeye sürekli denk gelmiyoruz. Öncelikle ellerinize, düşüncelerinize sağlık. Güzel ve detaylı bir inceleme olmuş. Değinilen yerlerde yerinde. Farklı bakış açılarınız var.

  2. Yazının katıldığım birçok yeri var fakat dizi bu kadar da gömülmeyi hak etmiyor bence. Spesifik bir bakış açısı yakalamışsınız. Yine de sonuç olarak Netflixte yayınlanan bir dizi.

    1. Doğruya doğru, Netflix’te her yayınlanan dizi güzel olmuyor ki… Saçma sapan senaryolar, oyunculuklar vb. oluyor. Başka çelişkiler de mevcut aslında senaryoda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu