İncelemelerKitap

Türkçenin Sırları Kitap İncelemesi

Nihad Sâmi Banarlı tarafından 1971 yılında yazılmış olan kitaptır. Kitap, Banarlı’nın makalelerinden oluşmaktadır. Ara ara kitapta benzer ifadeler ve tekrarlar da mevcuttur.

Tam bir milli proje

Nihad Sâmi, Türkçenin Sırları’nı aşırı milli duygularla yazmış, iyi de yapmış. “Orta öğretim kurumlarında okunması gereken 100 kitap”tan biri olan Türkçenin Sırları‘nı, Banarlı çok düzgün bir Türkçe ile yazmış. Bu nedenle kitabın hakkını vermeye çalışarak sesli ve aheste bir şekilde okumaya çalıştım. Kitapta kısaca, Türkçenin gelişimi, diğer dillerle etkileşimi; diğer dillerden aldığı ve diğer dillere verdiği kelimeler ve Türkçenin en sonunda bir “imparatorluk dili” haline gelmesinden bahsediyor.

Banarlı, burada üstüne vura vura dilimizin “imparatorluk dili” olduğunu ve imparatorluk dillerinin de Latince, Arapça, İngilizce ve Türkçe olduğunu dile getiriyor. Üstüne çok bastığı diğer bir konu da Türkçeye diğer dillerden giren kelimelerin kabul edilmesi gerektiği. Bu gerekliliğin Türkçeyi güzelleştirdiğini ve her dilde bunun normal olduğunu hatta bunun zaten böyle olması gerektiğini savunuyor. Başta büyük üstat Yahya Kemal olmak üzere birçok ünlü ve eski şairimizin şiirlerinden de bolca misaller veriyor. Türkçenin üst bir dil olduğunu gösteriyor.

Edebiyattaki teknikler

Aliterasyon gibi edebiyatta sık kullanılan bazı tekniklerden de bahsediyor. Hecelerin uzatılmasının (şapkalı kullanım) iyi olduğunu örnekleriyle kanıtlıyor. Mesela Arapçadan alınan Sahih kelimesini, uzatarak Sâhi yapmışız. Salanikos, Selânik olmuş.

Atatürk’ün, zamanında Güneş Dil Teorisi’ni ortaya çıkardığını ancak bunun zamanla yitirilen bir durum olduğunu belirtiyor. Güneş Dil Teorisi, Türkçenin dünya tarihindeki ilk dillerden biri olduğunu savunan dil teorisidir.

Türkçeyi güzel konuşmak, okumak ve yazmak bir sanattır. Bu kitap da bunların tümüne teşvik ediyor. Kitabı okurken keyif alıyorsunuz. Türkçe dili ve diğer dillerle ilgili inanılmaz bilgiler elde ediyorsunuz. Türkçenin Sırları, araştırma kitabı olması hasebiyle günümüzün de öncü kaynaklarından biridir. Mutlaka ve tekrar okunmalıdır. Yazım dili çok akıcı olduğu için rahat bir şekilde, sıkılmadan okunabilir. Kitabı okuduğunuzda vatana sahip çıktığımız gibi dile de sahip çıkmamız gerektiğini anlayacaksınız.

  • Aliterasyon: Şiir ya da düzyazıda bir uyum yaratmak amacıyla, aynı sesin veya hecenin tekrarlanmasıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu