İncelemelerKitap

Fahrenheit 451 Kitap İncelemesi

Fahrenheit 451, Ray Bradbury tarafından 1953 yılında yazılmış bir bilimkurgu romanıdır. Dibine kadar distopik olan ama gelecekte bizi karşılayacak olan bir konusu var: Kitapları yakmak! Ayrıca bunu yapanların da itfaiyeciler olması ne kadar da anlamlı. Bu sefer söndürmek için değil de yakmak için görevlerinin başındalar.

Baş kahramanımız Montag bir itfaiye personeli. İtfaiye birimine gelen alarmla beraber evlere ya da kitap olan neresi varsa oraya gidiyorlar. Anladığım kadarıyla bu yakmaların amacı artık kitapların tamamen işe yaramaz olması. Yazar haksız da değil, iş oraya doğru gitmiyor mu? Bunca teknolojinin hızla bizlere yüklenmesi sonucu bu çok normal. Evet, biz şu an her ne kadar kitap yakmıyorsak da ilk defa kitap görenler kitapları çöpe atıyor. Kitaplardan kurtulmak için bu da bir çözüm tabii. Kitap öyle bir cümleyle başlıyor ki bu işin bilerek yapıldığı ve normalleştiği aşikar: Yakmak bir zevkti! Olaylar bir zaman sonra görevden daha çok keyif alınan bir iş haline dönüyor.

Montag’ın kafası bir kadını evinde kitaplarıyla beraber yaktıktan sonra karışıyor. Neden bu işi yaptığını sorgulamaya başlıyor. Kitapların neden yakıldığını merak ediyor. İçlerinde sıkıntılı bir şeyler olmalı ki bu kitaplar yakılıyor. Montag da eline bir kitabı alıp okumaya başladıktan ve bu anlaşıldıktan sonra artık bir “Suçlu” oluyor.

Montag, yapılan işi sorgularken arkadaşları ona bir kitap gösterdi. Gösterdikleri yerde şunlar yazıyordu:

Kurallar

1: Alarm verilince hızla harekete geçin.

2: Yangını bir an önce başlatın.

3: Her şeyi yakın.

4: Derhal itfaiye binasına dönüp rapor verin.

5: Başka alarmlar için hazır bekleyin.

Bu kurallar, kitabın özeti niteliğindedir. İleride, çok yakın bir tarihte şu diyaloglar yaşanabilir: Karşıdan elinde kitap ile gelen birini gören çocuk babasına “Baba, şu adamın elindeki şey nedir?” diye soracak. Belki de bu yaşanmaya başlamıştır bile! Her ne kadar distopik bir kitap olsa da yakın gelecekteki korkularımızdan birini bu kitapta yazar bize anlatıyor.

Fahrenheit 451’in 1966 yılında yapılmış bir de filmi bulunmakta. Ancak kitabın daha ilgi çekici olduğunu söyleyebilirim.

Burak Bilen

Kitap okumak sizi bir yerden bir yere götürebilir mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu