İncelemelerKitap

Bataklıktan Refaha: Finlandiya’nın Geçirdiği Devrim ve Mutluluğun Sırrı

Rus yazar Grigoriy Petrov’un Finlandiya seyahatleri sırasında yazmış olduğu ve 1923 yılında yayınlanan kitabı. Kitap genel olarak ilham verici, harekete geçirici ve ilericidir. Beyaz Zambaklar betimlemesi de bataklıkla arasındaki uçurumu ortaya koymak için kullanılmıştır.

Uzunca ama güzel bir girişi var. Ancak kitaptaki tüm cümleler çok değerli ve akla kazınması gerekir diye düşünüyorum. O yüzden bu kitabın okunması gerekiyor.
Kitapta zamanında fakir ve yozlaşmış olan Finlandiya’nın gelişimi anlatılmaktadır.

Yozlaşmış Finlandiya

Eski Finlandiya’da toprak verimli kullanılamıyordu. Ana dile yeteri kadar önem verilmiyordu. Her alanda düzensizlik sınır noktasındaydı. Cehalet ve ilkellik kavramı herkesin iliklerine kadar işlemişti. Gelişime kapalıydı ve işin kötüsü herkes de bunu destekliyordu.

“Finlandiyalılar hararetli bir sevgiyle bağlı oldukları soğuk ülkelerini, Fin dilinde ‘bataklıklar ülkesi’ anlamına gelen Suomi ismiyle anmaktadırlar.”

Eski Finlandiya (Temsili)

Ancak bazı aklı selim insanlar kötü gidişata el koydu. Bunlardan biri de Johan Vilhelm Snellman. Bu aydın kişilik ve arkadaşları Finlandiya için ellerinden geleni yapmışlar. Finlandiya’nın gelişimi ve ilerlemesinde büyük rol oynamışlar.

Johan Vilhelm Snellman

Snellman politikacı ve aydın bir milliyetçi. Finlandiya için çok uğraşmış, Finlandiya’nın bağımsız olması gerektiğini düşünmüş ve bunu milliyetçilik ruhuyla yapmış. Zaten Beyaz Zambaklar Ülkesinde de Snellman’ın icraatlarından çokça bahsedilmektedir. Snellman, toprağı işlemenin her şeyden önce geldiğini dile getirmiş:

“İlkel halkların fakirlik ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmalarının nedeni sahip oldukları toprakların zenginliklerinden faydalanmamalarıdır.”

Ayrıca Snellman Finlandiya’nın o dönem para biri olan Markka’yı çıkarmıştır.

Atatürk’ün askeri okullarda okunmasını emrettiği kitap

Bu bilginin doğruluğu kanıtlanmamış olsa da esasen Atatürk’ün yaptığı işler Snellman’ınkinden çok da farklı değil. Türkiye’nin o dönemler nasıl bir gelişim gösterdiği aşikar. Hatta fazlası da var. Finlandiya’nın gelişiminde daha çok toprağın işlenmesi ve eğitim üzerine yenilikler yapılırken Türkiye’de kadınlara eşit haklar verme, kıyafet devrimi gibi yenilikler de yapılmış ve Türkiye o dönem başka bir düzeye çıkmıştır. Sanırım günümüz Türkiye’sinde 100 yıl geri gitsek 200 yıl ileri gitmiş olacağız.

Beyaz Zambaklar Ülkesi Finlandiya

Finlandiya şu anda dünyanın en zengin ve refah içindeki ülkelerinden biridir. Eğitimde kısmen ücretsiz bir durum söz konusudur ve şu anda kimi ülkeler Finlandiya eğitim sistemini kendilerine de uygulamaktadırlar.

“Her şeyden önce, anadilimize saygı göstermeli ve onu korumalıyız; dilimiz yaşadığı sürece biz de bir halk olduğumuzu hissedeceğiz. Atalarımızın dili yok olursa, halk da tükenir ve yok olur.”

Dünyanın en mutlu ülkesi

Ortalama yaşam süresi, sosyal destek ve yolsuzluk gibi unsurlar temel alınarak, halklarının mutluluk düzeylerine göre 156 ülke sıralamaya tabi tutuldu. Sonuç olarak Finlandiya dünyanın en mutlu ülkesi seçildi. Bu rapor 2018 yılından, ancak Finlandiya her yıl yapılan bu anketlerde her zaman ilk üçtedir.

Günümüz Finlandiya’sı (Temsili)

Kendi düşünceme göre her şeyi bir yana bırakarak bir an önce Finlandiya’nın geçmişine ve şimdiki durumuna bakmak lazım. Rusya ve İsveç gibi güçlü ülkelere karşı bağımsızlık mücadelesi vermişler. Bunu da kültürel, sosyal ve ekonomik olarak kalkınma ile çözebileceklerini düşünmüşler ve verdikleri savaşı kazanmışlar.

Burak Bilen

Kitap okumak sizi bir yerden bir yere götürebilir mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu