DenemeEdebiyatKitap

HARUKİ MURAKAMİ – İMKANSIZIN ŞARKISI / İNCELEME

Özgün Adı: Noruvei No Mori

Yazar: Haruki Murakami

Yayınevi: Doğan Kitap

Goodreads Puanı: 4.03

Sayfa Sayısı: 374

Arka Kapak Yazısı: “68’in esintilerini taşıyan üniversite hayatı ile müziğin muhteşem bir harmanı. Sonsuz bir sevecenlik ve şiirsellik, yoğun bir erotizm. İmkansızın Şarkısı, genç bir adamın güçlüklere birlikte göğüs germe umuduyla ilk aşkına geri dönüşünün olağanüstü hikayesi. Salinger ve Fitzgerald etkisi taşıyan romanda, Murakami’nin yaşamöyküsünden yansımalar da var.”

Nihal Önol’un başarılı çevirisiyle uzak doğudan edebiyatımıza kazandırılmış olan modern Japon Edebiyatı’nın güzide bir eseridir İmkansızın şarkısı. Haruki Murakami’nin de kendi yaşam öyküsünden yansımalar bulacağınız romanıdır.

Kitap Toru vatanabe’nin uçak yolculuğunda duyduğu bir şarkıyla geçmişe gidip hatıraları canlandırmasıyla başlar. 68’li yılların Japonyasında geçen olaylar zincirinin ilk halkası Vatanabe’nin en yakın arkadaşı olan Kizuki’nin İntiharıyla başlar. Bu intihar Vatanabe ve Kizuki’nin kız arkadaşı olan Naoku’yu yakınlaştırır. Japon kültüründen üniversite yaşamına ve müziğe bakış hakkında önemli izler taşıyan eserinde Murakami oldukça sade ve yalın bir dil kullanır. Süslü cümlelere, kelime oyunlarına ve dolambaçlı yollara girmeden olanı olduğu gibi aktarması okuru sıkmadan akıcı bir okuma yapmasını sağlar. Cümleler oldukça basit kurulmuştur ama bu basitlikte insanı çeken bir yanda vardır. Rahatlıkla kendi okuma sürenizin çok altında bitirebileceğiniz bir kitaptır. Bunun dışında eleştirdiğim yönleri de var elbette. Ana karakter olan Vatanabe’nin o kadar mükemmel bir karakter olmamasına karşın bütün kızların ona karşı bir çekim hissetmesini ve özellikle sondaki Reiko ile olan olayı aşırı gereksiz buldum. Cinsellik kitabın çok büyük bir bölümünde olmasına karşın kurgunun önüne de geçmemiş ama yine de yer yer gereksiz olduğunu da düşündürdü. Kitabın sonunu baştan tahmin edebiliyorsunuz bu da kurguyu biraz basitleştiriyor ama Murakami’nin derdi olay değil gibi geldi bana daha çok karakterlerin içsel buhranlarını onları o sona iten sebeplerin onların üzerinde yarattığı etkiyi yansıtmak istemiş. Bu yönüyle psikolojik derinliği olan karakterler yaratmayı başarmış. Özellikle psikolojiye ilgi duyuyorsanız mutlaka hoşunuza gidecektir bu kitap. İntiharı farklı bir boyuttan ele alan Murakami “Ölüm yaşamın karşıtı olarak değil, parçası olarak vardır” diyor kitabında. Kitabın Kıssadan Hissesi bu cümlededir kanımca.

dipnot : kitabın filmi de yapılmış lakin çok fazla olumsuz yorum aldığından izlemek istemedim ama meraklısına link bırakıyorum.

 

https://www.filmmodu.org/imkansizin-sarkisi-izle

İrem Çavdar

üç kere üç dokuz eder bilirsin birin karesi birdir kare kökü de bilirsin "mutlu aşk yoktur" bilirsin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu