Tarih

Bugün 23 Nisan

Merhaba Rengarenk Dergisi okurları,

Bugün 23 Nisan, neşe doluyor insan… 🙂

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk milli bayramı ve aynı zamanda I. Büyük Millet Meclisi’nin açılış günü olan bugün, her yıl büyük bir coşku ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaktadır. İlk yıllarında Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanan 23 Nisan, daha sonraki yıllarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bayramı çocuklara armağan etmesiyle çocuk bayramı ve 1980’lere gelindiğinde ise Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır. İlk milli bayram olarak kutlanmasında 1921 ve 1924, ilk çocuk bayramı olarak kutlanmasında 1927 ve 1929 gibi farklı tarihler olsa da biz bu tarihleri 1921 ve 1927 olarak kabul ediyoruz. 1981 yılında ise isim birleşmesine gidilerek Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır.

Bugünün önemli özelliklerinden bir diğeri ise meclisin Türkiye adı ile kullanılmasıdır. Büyük Millet Meclisi adıyla açılan meclis, 1 yıl sonra (1921’de) Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi adını almıştır. Bu meclisin açılış konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Seçkin meclis; farkında olduğunuz gibi, olağanüstü güçlerle açıldı, yeni seçilen meclis üyelerinden oluşuyor ve hükümet koltuğunda saldırıya uğrayanların hayatları için kaçıp buraya gelmeyi başarmasıyla kuruldu.” demiştir. Bu ifadeden Atatürk’ün, son Osmanlı Meclisi olan Meclis-i Mebusan vekillerinin kendisine katılmak üzere Ankara’ya geçtiğini ifade ettiğini anlayabiliriz.

Elbette bir dergi olarak okumaya çok büyük önem veriyoruz. Bu sebeple ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten bahsederken, kendisinin Türkiye Cumhuriyeti’nden ve devrimlerinden sonra bize bıraktığı en büyük eser olan Nutuk’tan da bahsetmek istiyoruz.

Bu eser, “1919 yılı Mayıs ayının 19. günü Samsun’a çıktım.” ifadesiyle başlar (Doğum tarihinin günü ve ayı kesin belli olmayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, daha sonraları bu tarihi doğum günü olarak kabul etmiştir. Bu konuya 19 Mayıs’ta yapacağımız paylaşımla değineceğiz. Bizi takipte kalın.) CHP’nin 2. kurultayında, 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında 6 günde, toplam 36 saat 33 dakika boyunca okunmuştur ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve kurtuluş mücadelesini anlatır. Eserin sonunda ise Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi yer alır.

15 Ekim 1927 Nutuk Okunurken
20 Ekim 1927 Nutuk Bitişi Atatürk

“Gençliği yetiştiriniz.” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, elbette ki yarının memleketi idare edecek gençlerinin, bugün çocuk olduğunun farkındaydı. Bu surette evlat edinip eğitimlerini üstlenerek milletine örnek olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygıyla anıyor ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nızı kutluyoruz.

Tekrar görüşmek üzere, hoşça kalın (Evde kalın, sağlıklı kalın:).

Kaynaklar

Afetinan, A., “Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler“, 21. Baskı(İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2019), 442-446.

Akın, V., “23 Nisan Milli Hakimiyet ve Çocuk Bayramı’nın Tarihçesi“, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 3(1997), 91-93.

Atatürk, M.K., “Nutuk“, (İstanbul: Kitap Zamanı Yayınları, 2006), 7.

Küçükkaya, İ., Ortaylı, İ., “Cumhuriyetin İlk Yüzyılı“, 26. Baskı(İstanbul: Kronik Kitap, 2019), 59.

Lewis, B., “Transforming the image of a nation“, (The Creative Book Company), 38-39 ve 93-94.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu